lauantai 29. maaliskuuta 2014

Thorsvik Lucia










hereford yhdistyksen tuleva ketjuvasikka syntyi 24.3.2014. Nimekseen vasikka sai Thorsvik Lucia. Lucian syntymäpaino on 48kg ja vasikka on ollut riimussakin pariin otteeseen. Lucia on sosiaalinen ja pirteä pikkuinen. Yritän postailla Lucian ja Sessen kuulumisia tänne blogiin aina välillä :')

Kevät, vasikat ja uusi ratsu ;)

Taas on kevät ja mennään huimaa vauhtia kohti kesää ja lomaa :) Karjatilalla kevään ensimmäiset merkit ovat uudet tulokkaat karjassa. Poikimakausi alkaa ja uusia vasikoita syntyy ihmettelemään ihmeellistä maailmaamme jopa useampi päivässä. Meillä tänä keväänä pitäisi syntyä 16 uutta vasikkaa. Tähän päivään mennessä meillä on maailmaan putkahtanut jo 8 vasikkaa joista 4 on sonneja ja 4 lehmiä. :) Tässä muutama kuva pikku söpöliineistä :3

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa poikinut Luoteen Jelly (i. Vokslev Eik) ja tyttärensä Luoteen Lilja (i. Venture Moler)


Sonnivasikka Luoteen Luigi (i. Global Force ei. BNMHPH 13P Heat 101S)
Tämän kevään ensimmäinen tulokas. Lehmävasikka nimeltään Luoteen Leidi (i. Huth Revolution ei. Star Tohon)
Pikkuriikkinen lehmävasikka Luoteen Lolly (i. TriaraXcelorator ei. OtapawaSkymate)
Sonnivasikat Luoteen Luigi ja Luoteen Liftari (i. Axa Golden-Oak Xceed ei. Innilän Tonni)



Kuka sanoo että vain hevosilla voi ratsastaa. ;)

Ei varmasti pukita tai pompi ;)  (karvanlähtöaika, sen takia kalju selkä :P )

 Lehmälläkin voi ratsastaa ja se on hauskaa! :) Säyseät ja rauhalliset Herefordit soveltuvat tähän erittäin hyvin. Tossa pari kuvaa mun uudesta ratsusta. :)

perjantai 7. maaliskuuta 2014

oikeutta suomalaiselle maidon- ja lihantuotanolle

Juu ajattelin kirjottaa tänään vähä pidemmän ja syvällisemmän jutun aiheesta joka jakaa paljon mielipiteitä. Kirjoitan oman mielipiteeni, joten älkäähän suuttukko. Eli aiheena on punaisen lihan syöminen ja tuotantoeläinten (korostaen nautojen) olot. Oon tutustunu tähän aiheeseen tosi paljo ja jaan nyt syvimmät mietteeni kanssanne. Voisin vaikka alottaa tosta punasesta lihasta ja sen tuottamisesta. Harmikseni oon tosiaan huomannu, että siitä tiedetään nykyään todella vähän. Kasvissyönti on tänä päivänä aika suosittu juttu. Onhan se hieno juttu mitä kaikkee niistä kasviksista saa tehtyä ja kasviksia pitäisi syödä se puoli kiloa päivässä myös ns. tavallistakin ruokavaliota noudattaessa. Mutta ne syyt tuntuu musta välillä todella uskomattomilta ja turhilta. Okei jos esim. uskonnon vuoksi ei voi lihaa syödä, osa ei vain yksinkertaisesti tykkää lihasta, laihduttaminen tai vaikka taloudelliset syyt ovat ihan hyväksyttäviä syitä. Sitten ovat ne eettiset syyt joista otan lainauksen eläinsuojelu yhdistys Animalian sivuilta:

"Monet kasvissyöjät ovat päättäneet jättää lihan pois ruokavaliostaan, sillä eläimet kärsivät tehotuotantotiloilla vain ihmisten makutottumuksien takia. Vaikka eläimet eivät kärsisikään, ne joutuvat ennemmin tai myöhemmin tapetuiksi lihansa vuoksi. Usein myös kehitysmaissa elävät ihmiset kärsivät länsimaisesta lihantuotannosta. Kehitysmaissa tuotettu vilja ei menekään nälkää näkevien lapsien suihin, vaan se myydään valtion velan maksamiseksi halvalla lihakarjan ruuaksi."

En usko, että Suomesta löytää tehotuotantotilaa. Tehokkaalla tuotanolla sekä tehotuotanolla on selvä ero. Tehokas tuotanto tarkoittaa käsittääkseni sitä, että esim. laadukasta lihaa tuotetaan ihmisten käyttöön Suomessa moitteettomissa tiloissa. Se tarkoittaa, että eläimiä lähtee teuraaksi useamman kerran vuodessa, jotta suomalaiset maksavat asiakkaat saavat syödäkseen hyvin eläneen eläimen lihaa. Tehokkaalla tilalla eläimet saavat oikeanlaista ruokaa, säilörehua, väkirehua sekä kivennäisiä mistä nauta saa esim. magnesiumia ja erilaisia hivenaineita. Ravinnosta naudan pitää saada tietyt valkuaisaineet, seleenit yms. jotta kasvu tapahtuu oikeassa tahdissa tavoitteiden mukaisesti. Rehujen pitoisuuksia tarkkaillaan ja nuoret sonnit ja hiehot punnitaan tietyin väliajoin kun halutaan tietää miten ne kasvavat ja onko ruokinta onnistunut. Tehotuotannoksi kutsuisin vaikkapa tämän monen suuresti ihaileman maan, Yhdysvaltojen tai Brasilian tuotanto menetelmiä. Mielestäni on todellakin väärin syöttää naudoille hormooneja ja niille täysin sopimatonta ruokaa. Mitähän suomalaiset eläintensuojelijat sanoisivat kun näkisivät millaisissa oloissa eläimet siellä elävät ja miten niitä kohdellaan jos suomalaisten tilojen toiminta järkyttää heitä jo? Olisiko USAn ja Brasilian lihantuotanto jo superhyper tuotantoa? Vaikka karjalla olisi hyvät oltavat tilalla, niiden viimeinen matka voi kestää päiviä ilman ravintoa tai nestettä tukahduttavan kuumissa ja eläintä stressaavissa oloissa. Lopetusmenetelmät vaihtelevat myös laidasta laitaan. On normaalia että teurastamoilla työskentelevät ne ihmiset ketkä eivät saa muualta töitä. Olen nähnyt muutamia dokumentteja lihan jalostamisesta ja mua jollain tapaa järkytti puolalainen mies henkilö. Hän työskenteli teurastamolla koska halusi tappaa. Hän purki vihaansa naisiin tappamalla eläimiä. Viha naisia kohtaan johtui hänen edellisestä suhteestaan.  Kyseinen dokumentti taisi olla nimeltään food inc ( http://documentaryaddict.com/Food+Inc-2174-documentary.html ) tossa linkki siihen, en löytäny suomenkielisii tekstei että nauttikaahan espanjan kielisistä teksteistä, ne jotka ymmärtää englantii ni selvii hyvin. En väitä, etteikö sielläkin päin olisi hyviä esimerkillisiä tiloja, mutta sielläpäin mitä halvemalla liha tuotetaan, sen halvemmalla sitä myydään ja sitä enemmän sitä ostetaan. Hyvän lihan tuottaminen maksaa hieman enemmän ja siksi ulkomaalaista lihaa saa halvemalla. Mielestäni suomalaisesta lihasta kannattaa maksaa, teurastajat saavat hyvää palkkaa ja ovat ammattitaitoisia. Jokin aika sitte saksalaisen lihan hinta kallistui kuin teurastajille alettiin maksamaan kunnon palkkaa. Ja kun tuossa tekstissä muuten sanotaan että enemmin tai myöhemmin ne tapetaan lihansa vuoksi, niin kyllähän kaikki kuolevat ennemmin tai myöhemmin. Mitä naudan ruholle tehtäisiin, jos aina odotettaisiin että luonto korjaa. Nautoja kuitenkin on miljoonia tässä maailmassa. On jännä miettii, miten ihmiset sanovat että nauta tuhoaa maailman metaanipäästöillään. Eiköhän se pääasiassa ole ihminen kuka omilla päästöillään tuhoaa maailman. Loppun vielä se, että kehitysmaiden lasten nälkä ei ole kytköksissä suomalaiseen naudanlihan tuotantoon.  Sivuilla mainostetaan että on ekologisempaa syödä kasvipohjaisia tuotteita maitotuotteiden sijaan. Mutta eipä unohdeta tästä ristiriitaa, missä riisi ja soija tuotetaan? Aivan. Ne tuotetaan lapsityövoimalla vaikkapa Intiassa. Sivuilla kerrotaan että ihminen ei tarvitse lehmän maitoa, mutta mietitäänpä mitä kaikkea saammekaan maidosta.. kalsiumia, d vitamiinia, proteiineja, rasvoja.. Otammeko ne suomalaisesta lehmänmaidosta vai kalsiumit ja vitamiinit purkeista ja söisimme sademetsästä pelloksi raivatun alueen soijaa? Moraali kysymys.
Tosiaan se materiaali mitä esimerkiksi eläintehtaat.fi sivuilla esitellään, on hieman ristiriitaista. Sanotaan, että nautaa stressaa kaikenlaiset yllättävät ja uudet asiat. Tietysti videoissa eläimet voivat säikkyä herkästi kun lauma uusia ihmisiä tulee kesken lepoajan kameroineen hiippailemaan. Parsinavetatkin herättävät keskustelua. Onko oikein pitää nautoja parsissa monta kuukautta? Lehmä märehtii ollessaan rauhallinen ja tyytyväinen. Yleensä lehmät seisoskelevat tai makoilevat parsissa märehtiessään. Onttosarviset sorkalliset ystävämmehän rakastavat rutiineja & säännöllisyyttä. Lypsyrotujamme ei ole luotu vaeltamaan ohuessa turkissaan Suomen pakkasiin. Lypsylehmätkin pääsevät jaloittelemaan ulos jos sää sen sallii. Rodut, joilla on tarpeeksi paksu turkki ja kyky pärjätä ulkona, hyvänä esimerkkinä Hereford, ovat ympäri vuoden pihatoissa tai vastaavissa. Mieleeni herää kysymys, joihin eettisistä syistä lihan ruokavalioistaan pois jättäneet eivät ehkä osaa vastata: mitä teemme kaikilla miljoonilla naudoilla tässä maailmassa, jos emme hyödynnä niiden erinomaista maidon- ja lihantuotanto kykyä?


tehotuotanoa pahimmillaan. Kuvassa lihantuotanoon tarkoitettuja eläimiä ahtaissa oltavissa, kuvassa on havaittavissa eläinten kärsimys. Huomatkaa sarkasmi.